Jihočínský tygr nevymřel

Poprvé za 30-40 let (podle údajů z různých zdrojů) byl v Číně ve volné přírodě pozorován vzácný poddruh tygra (South China tiger), který byl naposledy viděn, jak upřesňuje BBC, v roce 1964.

Dosud jsme se mohli s jihočínským tygrem setkat jen v zoologických zahradách

Dosud jsme se mohli s jihočínským tygrem setkat jen v zoologických zahradách

Specialisté předpokládali, že těchto tygrů zůstalo v divoké přírodě jen pouhých 20-30 kusů, a protože za poslední čtyři desítky let se vědcům nepodařilo zahlédnout ani jednoho, začali se obávat, že úplně vyhynul (je dobře, že alespoň Číňané chovali tento poddruh tygrů v zajetí). Na začátku tohoto měsíce pořídil fotografie jihočínského tygra farmář Zhou Zhenglong z provincie Šan-si.

Nyní experti potvrdili, že na snímcích je zaznamenán právě tento unikátní poddruh. Od vedení lesního hospodářství v Šan-si za svých asi sedmdesát fotografií dostal Zhenglong 2,6 tisíc dolarů. Úředníci potvrdili, že bude zahájeno nové pozorování: to má upřesnit, kolik těchto tygrů celkem je a jaký region osídlují, aby mohla být určena hranice ochranné zóny.

Specialisté dodali, že za poslední roky nejednou od farmářů slyšeli, že lidé v horách viděli čínského tygra. A nejen to - biologové, kteří tam byli vysláni na průzkum, nacházeli stopy drápů na stromech a jiné důkazy o tom, že vyprávění farmářů není pouhý výmysl. Ale až dosud se nepodařilo získat žádné spolehlivé důkazy o existenci tohoto poddruhu tygra v divoké přírodě. Dokud se Zhenglongovi nepoštěstilo pořídit sérii kvalitních fotografií tohoto jedinečného zvířete. Mimochodem, jihočínský tygr je jeden z šesti žijících poddruhů tygra. Tři poddruhy v současné době zcela vyhynuli: jávský, kaspický a baltský.

zdroj: http://news.bbc.co.uk/2/hi/as...

Související články

Články z rubriky Planeta, přiroda,

« Hloupí švábi Dinosaurus »