Byl vykopán nejnebezpečnější predátor na Zemi

Za nejnebezpečnějšího tvora, který kdy na Zemi kontroloval vody oceánů, byl mezinárodní skupinou paleontologů označen objevený plaz - nový druh pliosaura (Pliosaurs).

Na obrázku si pliosaurus ke svačince dává plesiosaura

Na obrázku si pliosaurus ke svačince dává plesiosaura

Autoři objevu předpokládají, že "jejich" dravec zaujímal místo na samotném vrcholu potravního řetězce, stejně jako dnes bílý žralok. Za nejnebezpečnějšího tvora, který kdy na Zemi kontroloval vody oceánů, byl mezinárodní skupinou paleontologů označen objevený plaz - nový druh pliosaura (Pliosaurs), který na naší planetě žil před 147 milióny lety. Jednoho z největších mořských dravců, který mnohými svými parametry předčil i tyranosaura, vědci pojmenovali Predátor X.

"Mr. X", který měl, na těle dlouhém 15 metrů, čtyři ploutve, vážil 45 tun a ohrožoval ostatní mořské živočichy svými trojhrannými, 30 cm dlouhými zuby. Čelisti reptilie byly schopny vyvinout tlak téměř 15 tun, takže Tyrannosaurus Rex, megalodon a jiné prehistorické ryby "nováčkovi" nesahají ani po kotníky.

To nejcennější - lebka monstra - bylo nalezeno během vykopávek v Arktidě nedaleko souostroví Špicberky během dvoutýdenní expedice v červnu 2008, která se konala pod vedením doktora Jorna H. Huruma (Jørn H. Hurum) z Přírodovědeckého muzea univerzity v Oslo (Naturhistorisk Museum). Kromě Norů se prací zúčastnili také američtí a britští specialisté.

Společně s lebkou se skupině k dnešnímu dni podařilo získat 20 000 fragmentů kostry - jde o úhrnný výsledek celé série vykopávek a analýz, které začaly už před třemi lety: tehdy objevenému tvorovi říkali Montrum (The Monster).

Uf, práce to vůbec není lehká: paleontologové vytahují zkamenělé ostatky z věčně zmrzlé půdy. Dr. Jorn Hurum je v popředí (postava ve fialovém svetru).

Uf, práce to vůbec není lehká: paleontologové vytahují zkamenělé ostatky z věčně zmrzlé půdy. Dr. Jorn Hurum je v popředí (postava ve fialovém svetru).

Nyní, po očištění a probádání vzorků, jsou paleontologové připraveni zveřejnit některé závěry (výsledky výzkumu budou v plném znění zveřejněny ve vědeckém časopise později, ještě v letošním roce).

Takže, jak uvádí tisková zpráva muzea, ve velmi dobrém stavu se dochovaly kloubní hrboly. Průměr jednoho z nich tvoří 15 cm, jde o největší dosud nalezený exemplář kloubu pliosaura. V této souvislosti vědci mluví o tom, že tyranosaurus disponoval dvakrát menší lebkou než "Mr. X".

Vědce ale zmátly ploutve monstra. Když propočetli jejich hydrodynamické vlastnosti a s použitím aerodynamického potrubí, paleontologové dospěli k závěru, že k pohybu by monstru zcela stačily jen dvě ploutve. K čemu ale potřebovali čtyři? Experimenty ukázaly, že použitím dvou párů Predátor X dosahoval fantastického zrychlení, což bylo velkým překvapením pro jeho nic netušící oběti.

Premiéra dokumentárního filmu Predátor X bude vysílána na televizním kanálu History Channel, a zatím se na jeho webových stránkách můžeme seznámit s materiály o pliosaurovi, které jsou uvedeny ve zvláštní rubrice.

A reklamní šot filmu nejlépe dokazuje to, o jak populární objev v současné době jde. Společně s experty, kteří si myslí, že pro pliosaury uvedené rozměry a charakteristiky jsou neslýchané, my čekáme na seriózní vědecké písemné potvrzení.

zdroj: http://www.neatorama.com/2009...

Související články

Články z rubriky Planeta, přiroda,

« Drákula Sopečné chocholy »