Aktivní síťový implantát srdce

Vědci vymysleli implantát, který má pomáhat pacientům se slabým srdcem a zároveň je navždy zbavit užívání speciálních léčiv. Jejich implantát je síťka z biologicky kompatibilní tkáně, kterou je srdce ovinuto tak, že nedochází ke kontaktu s krví.

Tato elastická síťka, která je součástí organismu, slouží jako základ nového implantátu

Tato elastická síťka, která je součástí organismu, slouží jako základ nového implantátu

Peter Walker (Peter Walker) z univerzity v Leedsu (University of Leeds) a Martin Levesley (Martin Levesley) z institutu inženýringových systémů a projektování (Institute of Engineering Systems and Design) vymysleli implantát, který má pomáhat pacientům se slabým srdcem a zároveň je navždy zbavit užívání speciálních léčiv.

Současné podpůrné srdeční implantáty pumpují krev ze srdečních komor, posílají ji do cév a tak srdci usnadňují jeho práci. Nicméně to znamená, že krev přichází do kontaktu se zařízením, což pro pacienta znamená doživotní užívání léků, které tlumí imunitní systém a zamezují srážení krve. Navíc čerpadla implantátů mohou poškodit krevní buňky a způsobit ucpání cév.

Britští zlepšovatelé přistoupili k řešení problému z druhé strany. Jejich implantát je síťka z biologicky kompatibilní tkáně, kterou je srdce ovinuto tak, že nedochází ke kontaktu s krví. Mimochodem, zařízení je velmi podobné dřívějšímu srdečnímu žaketu, jen tentokrát je "žaket" aktivní součástí a ne jenom "pláštěm", který srdeční sval zpevňuje.

Jak se uvádí v tiskové zprávě univerzity, čipy, zabudované do implantátu mají zaznamenávat blížící se záchvat a aktivovat zabudovaný miniaturní hnací motorek, který dočasně stlačí síť. To zvýší tlak v srdci a pomůže mu překonat záchvat tím, že bude pokračovat v pumpování krve.

"Jde o velmi jednoduchou koncepci, která pracuje stejně, jako plastová láhev: když ji stlačíte, úroveň tekutiny uvnitř roste", - říká vědecký aspirant David Keeling, který sestrojil zařízení pro testování zařízení.

Zatím autoři zařízení testují prototyp na zkušebním stole jako počítačový model, vybírají optimální parametry stahů sítě (a v tom jim pomáhají lékaři).

Britové tvrdí, že v mnohých případech pacienti, kteří dostanou "podporu" ve formě toho nebo jiného podpůrného srdečního implantátu, nejen pouze demonstrují zlepšení stavu, ale také faktické znovu obnovení srdce, které nechali odpočinout.

zdroj: http://www.primidi.com/2008/0...

Související články

Články z rubriky Medicína, zdraví,

« Obnovit paměť Věda o orgasmu »